Weekly Photo Challenge : Foreign

32
85
aksara jawa hanacaraka

In Indonesia there are so many ethnic groups with their own cultures, languages and  alphabets. The alphabets only familiar to the people in its own region, so it is foreign to the others.  We do not use them any longer  in  every day lifes, but still they are taught in schools  to preserve the culture.

For this Weekly Photo Challenge : foreign, I choose three alphabets photos from three different parts of my beloved country.

The first one is the Javanese alphabets called Hanacaraka. The sign means Wijilan street. I took the picture in Yogyakarta.aksara jawa hanacaraka

 

 

The second one is from Bandar Lampung, a city from the southern part of the island of Sumatera. The street name is written in Lampung alphabets, means Majapahit street.

aksara Lampung

 

 

The third one is from West Java, the Sundanese alphabet. It is the entrance to the  Kawah Putih, the  crater of mount Patuha.

aksara Sunda "Kawah Putij Ciwidey"

 

Because of the many languages and cultures,  in the old days our people could not be united.  Until on 28th of Octobre 1928 students of STOVIA, a medicine school in the Dutch colonialism era, declared that Indonesians should have one country, one nation  and  one language, Indonesia. So,  the day commemorated as the day of Sumpah Pemuda, the youth vows.

32 COMMENTS

  1. I am curious to see the Sundanese alphabet which unclearly shown on the board (the entrance of Kawah Putih).

    It is hard to read since the fonts are in white while the background is in orange… How does the sundanese alphabet’s look like kak?

  2. Assalamu’alaikum Wr.WB
    Mba, maaf baru bisa berkunjung. Lama terhenti menulis 🙂
    Saya kurang paham ini weekly photo challenge saya baru tahu
    Yg saya paham jadi lebih banyak ide untuk diceritakan dan dibagi kepada yang lain yaa Mba.

    Sukses ya Mba 🙂

    • lumayan, kita dikasih tema foto…., kalau kebetulan ada yang cocok ditampilkan aja…
      cocok dgn yg sepi ide sepertiku he..he..

  3. Apresiasi luar biasa mbak Monda, menginterpretasikan tantangan foreign dengan semakin menghargai bahasa persatuan. Dirgahayu peringatan hari Sumpah Pemuda. Salam

  4. I love your approach to this week’s photo challenge! Thanks for sharing the photos and some wonderful insights on your country. 😉
    Eliz

  5. hampir lupa dengan honocoroko, dulu waktu masih dirumah orang tua, kakek hampir tiap hari buat kuis menulis honocoroko kalau benar nanti dikasih hadiah, hiks…sekarang sudah tidak pernah dipakai, babar blas lupa

    • kakek hebat ya …,
      jadi beliau bisa dong baca buku2 kuno?

      kalau udah nggak pernah baca tulis honocoroko pasti gampang lupa ya, nggak seperti naik sepeda.., sekali udah bisa tetap bisa selamanya

  6. keren…keren…keren….
    luar biasa idenya BunMon…
    seratus jempol deh… 🙂

    tapi, sayangnya kita malah ikut2an asing dengan bahasa daerah sendiri ya BunMon, seperti hanacaraka dan huruf2 lain yang diatas….
    satupun aku gak ngerti dan gak tau cara tulis maupun bacanya ….hiks 🙁

    salam

  7. Wah, baru ini lihat aksara lampung… a-i-u-e-o nya tandanya apa ya? kok kaya’ tak bertanda gitu… semacam aksara gundul, hehe…

  8. aaah…keren. waktu SMP pernah belajar sedikit si hanacaraka sunda itu Bun, aseli deh susah bgt, mendingan belajar huruf Arab atau Kanji heuheu

    • beruntung lho pernah belajar hanacaraka…., kl pengen lancar lagi kan tinggal refresh sedikit aja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.